Imaginació, l’eina oblidada de la creativitat

(If you want to read this article in english head over here)

No deixo de sentir a parlar i llegir sobre creativitat : creatius emprenedors, negocis creatius, com ser més creatiu, per què els negocis necessiten gent creativa, etc. Però poc sento sobre la imaginació i gent imaginativa. Per què? Quina diferència hi ha? Per què no és un concepte tant comercial com creativitat? Hi ha realment més abundància de creativitat?  Per què aquest terme té tanta importància avui en dia?

Bé, mentre la imaginació és una paraula poc comuna en el món dels negocis, termes com ” innovació” són el més actual del moment. Acompanyant de prop la innovació, trobem la creativitat, una qualitat ben admirada. Tots els negocis avui en dia es precien de buscar treballadors creatius, i sembla que tothom busqui maneres d’aconseguir una vida més creativa (sigui el que sigui això).

Però ningú parla gaire sobre la imaginació. I es tracta, de fet, d’una eina bàsica per a la creativitat i la innovació. Sense imaginació no pots plantejar-te com alguna cosa podria funcionar, o fallar, quina podria ser una nova perspectiva o trobar noves solucions. Llavors, per què  no és una habilitat que es vulgui desenvolupar?

Imaginació vs creativitat

A la pàgina creativesomething.net trobem la següent definició sobre les diferències entre aquests dos conceptes:

” La major diferència entre la creativitat i la imaginació consisteix en què la imaginació és pensar sobre alguna cosa que no està present, mentre que la creativitat és fer alguna cosa de valor, tangible, de les imaginacions”

La trobo bastant encertada. Ho expressa clarament. Però hi afegiria algunes especificacions:

Sir Robins diu que la creativitat és un process pràctic mentre que la imaginació ens permet pensar en coses que no són reals o presents en un moment determinat.

Llavors, de quina manera podem crear alguna cosa nova? Res pot ser real sense passar primer per la nostra ment a través del procés imaginatiu. Només utilitzant-la primer és possible ser realment creatiu. Doncs per què no hi ha més articles sobre ” 5 maneres de potenciar la teva imaginació”, o “l’únic que has de saber sobre ser imaginatiu i aconseguir l’èxit”, etc.

La meva teoria? Podria ser perquè tenir una ment imaginativa té connotacions negatives. La imaginació sona a coses de nens, al que se li diu al nen que passa massa temps amb el cap als núvols.

I si fossim més imaginatius?

Però nosaltres els adults no volem que se’ns consideri somniadors.

Pensem que la gent imaginativa són com el personatge de la pel·lícula La vida secreta de Walter Mitty. De tota manera, jo animaria a tothom a fer servir aquesta capacitat. Perquè, de quina altra manera podriem crear res nou i ser creatius de debò sense jugar primer en la nostra ment?

Això em fa pensar en el llibre “La història interminable”. Era fascinant llegir-la, trobant idees tant diferents i creatives per un llibre de fantasia. Encara que ja se suposa que hauria de ser així la ficció, no?

Per què llavors tants llibres i pel·lícules tenen tantes coses similars?

La meva teoria? (again)

Crec que ens arrisquem poc, juguem sobre segur.

Tenim por de jugar ambiciosament i presentar idees boges al món. Perquè al principi són difícils d’acceptar per tothom. Però si ho intentem i ho fem, poden convertir-se en realitats ( i la valorada innovació). Per què no intentar-ho llavors?

No hi ha dubte que els creatius utilitzen aquesta habilitat, però per què no en parlem? Fins i tot en autoajuda o en entrenaments físics s’utilitza la paraula “visualitzar“. I què és visualitzar sinó imaginar? I té resultats impressionants.

Per seguir-hi pensant

Per concluir, m’agradaria introduir un parell més de definicions:

  • La creativitat és definida per científics psicològics com la generació d’idees o productes que són originals i valuosos. La creativitat depèn de la imaginació, la representació conscient del que no és immediatament present als sentits.(Font)
  • La creativitat és la imaginació domesticada. Mentre aquesta segona és salvatge i bàsicament de realització impossible, la creativitat és original i possible. (Font)

Així que aquí la meva última pregunta: llavors, és el pensament creatiu un manera d’utilitzar la imaginació? o és el detonat del procés creatiu?

Per continuar llegint:  – The differences between imagination, creativity, and innovation

07:56 Lena Singla

Leave a Reply

error: We care about our content being treated carefully